Startsidan
Vad är retorik?
Historik
Litteratur och tidningar
Kontakta oss

-------------

Talarens egenskaper
Talarens pliker
Olika typer av tal
Partesmodellen
Verbal kommunikation
...

 

 


Tidningar

Vad det gäller tidningar om retorik så blir listan väldigt kort eftersom vi väljer att bara ta upp tidningar på svenska.

Retorikmagasinet

Retorikmagasinet kommer ut med ca 4 nummer om året och vänder sig till den som redan är någorlunda kunnig inom området retorik.
http://www.retorikforlaget.se/rm/

Retorica Scandinavica

Tidningen vänder sig till de som forskar inom retorik eller i alla fall studerar det på högre nivå inom högskola och universitet.
http://www.retorikforlaget.se/rhetorica/index.html

Böcker

Vad det gäller böcker så finns t ex Retorikförlaget som ger ut flera böcker varje år inom olika områden som hör till retoriken (det är även de som ger ut ovanstående tidningar).
http://www.retorikforlaget.se

Utöver de böcker som ges ut där så ges det ut många andra böcker med starkare eller svagare koppling till retoriken vad det gäller att bli en bättre talare. Vi har ingen möjlighet att ta upp alla som kommer ut men vi vill i alla fall ta upp ett par böcker som har extra stor betydelse för retoriklitteraturen i Sverige.

Praktisk retorik

En av de mest välbekanta retorikböckerna i Sverige är Göran Häggs "Praktisk retorik". Omdömet av den har varierat, vissa har tyckt att den har ökat intresset för retorik på ett bra sätt mdan andra har anklagat den för att förenkla retoriken allt för mycket. En rolig recension som både lyfter bokens fördelar men framför allt kritiserar den hittar du här:
http://web.telia.com/~u31252427/haegg.htm

Retorik - Eller konsten att övertyga

Kurt Johannesson blev Sveriges första retorikprofessor på väldigt lång tid när han tillträdde den tjänste i Uppsala. Hans bok "Retorik eller konsten att övertyga" tar upp mycket av den klassiska retoriken och även en del modernare svensak exempel. Intrssant läsning för den som är intresserad av retorik men inte någon praktisk bok för den som själv vill bli en bättre talare.

Konsten att tala - Handbok i praktisk retorik

Boken är skriven av retorikprofessor Lennart Hellspong och är som det hörs på titeln en mer praktiskt inriktad bok. Det finns även en övningsbok som mankan köpa till boken för den som vill ha förslag på övningar och liknande.